We leven op een draaitol. Want hoe was het vroeger ook al weer? Eigenlijk zijn we dat een beetje vergeten.
'Vroeger', nou ja, nog niet zo heel lang geleden.... Contact leggen en onderhouden met de telefoon aan een draadje, dat was het ultieme gemak. De mobiele telefoon bracht zowat een revolutie teweeg en nu bevinden we ons door de razendsnelle ontwikkeling van de computer en internet ineens in een schijnbaar andere wereld. Het zijn geen veranderingen met kleine stapjes, maar een vooruitgang met reuzensprongen. Het moet nu allemaal vooral supersnel zijn en we raken in de war als de techniek ons even in de steek laat.
Een mooi gezegde in het Engels: 'you can't take it for granted' en soms is het goed om even te ervaren hoe het was in de dagen van weleer. Dat is ons meermalen overkomen op deze reis. Falende mobieltjes, gammele netwerken en nukkige computers. Dan val je vanzelf terug op de goede oude ballpoint of zoek je een ouderwetse telefooncel op. Als die het zelfs laat afweten ben je terug bij AF. Het is al eerder hier geschreven; we lopen met de weblog achter op onze reis. Maar nu zit het weer even mee en dan ben ik mij zo bewust van het gewonnen gemak in die snelle wereld van vandaag.
Palm Springs
Met Catalina Spa als uitvalsbasis, hebben we 3 dagen genoten van het paradijs in de desert. Dit is de plaats waar the rich & famous zich ophoudt. Van filmsterren tot politici en captains of industry, wie hier geen optrekje heeft telt eigenlijk niet mee.
Huizen als paleizen, tuinen als lustoorden en auto's die een prijskaartje hebben waar wij bleek van wegtrekken. De malls, enorme winkelcentra, hebben grote parkeerterreinen waar je altijd en gratis je auto kwijt kunt. Hoe bedoel je 'parkeerkwartjes'?
Huizen als paleizen, tuinen als lustoorden en auto's die een prijskaartje hebben waar wij bleek van wegtrekken. De malls, enorme winkelcentra, hebben grote parkeerterreinen waar je altijd en gratis je auto kwijt kunt. Hoe bedoel je 'parkeerkwartjes'?
Alles is met elkaar verbonden door wijds opgezette avenues - omzoomd door ontelbare palmen - die je voeren langs zo'n 40 golfcourses waar geen grassprietje te lang is. De weelderige plantengroei is van een niet te beschrijven schoonheid en je waant je dus even in een andere wereld. De avenues en gebouwen herinneren aan de meest beroemde inwoners die ooit in de States hun faam vergaarden zoals, Frank Sinatra, Bob Hope, Ike Eisenhouwer en Gerald Ford.
Een tip voor mijn golfende vrienden: even flink sparen en als de bliksem een tripje Palm Springs boeken. This is Golfparadise, enjoy the beauty, forget your handicap.
Het water dat nodig is om al dit moois midden in de desert te kunnen creëren, komt voor een groot deel van die levensader, de Colorado River. Hoe onbereikbaar die overdaad aan luxe ook mag zijn, wij hebben toch weer eventjes genoten van deze sprookjeswereld, waarvan trouwens heel veel verborgen is achter grote hekken met stevig gebouwde guards.
Binnen een niet dichtgetimmerd reisplan was er één plaats die we als een 'must' hadden opgenomen: de Ronald Reagan Presidential Library in Simi Valley. Dus was het na een kleine week Palm Springs tijd om op te breken. Met een stevige tegenwind begaven we ons verder westwaarts op de Interstate 10 die ons langs de noordkant van Los Angeles zou voeren. Stel je voor, over een afstand van zo'n 200 kilometer op een van de drukste freeways in de U.S. om niet anders dan een grote stad voorbij te trekken. Dat vereist een opperste concentratie, vooral met een knuffelhut achter je aan.
Simi Valley is lieflijk gelegen aan de noord-west kant van Los Angeles. Een wijds uitgestrekte plaats met uitsluitend laagbouw. Hier is de RR Library gevestigd. Vreemd genoeg was er nergens een fatsoenlijk RV park te bekennen en dus besloten we zuidwaarts naar de kust te rijden om in Malibu te bivakkeren. Malibu, ook al zo'n plaats met een magische klank, met huizen vlak aan zee gebouwd. Wie daar woont, moet ongetwijfeld eens rekenen op wakker worden met natte voeten. Onlangs heeft in de aangrenzende Santa Monica Mountains een zware brand gewoed, die rond Malibu een groot aantal huizen heeft verwoest. De sporen zijn nog zichtbaar. Wij vonden op een RV park een prachtige plek met uitzicht over de kustlijn.
De volgende dag reden we weer terug naar Simi Valley. Een bezoek aan de 'RR' Presidential Library is indrukwekkend. Op een prachtige locatie is alles verzameld dat de herinnering aan de 40ste president van Amerika levend moet houden.
Op het populaire vlak is van alles 'on display'. Vanaf zijn jeugdjaren in Illinois, word je gevoerd door zijn jaren als filmacteur, vakbondsleider in de filmindustrie, gouverneur van California en vooral door zijn twee termijnen als president. In die laatste rol krijgt hij, naarmate de tijd verstrijkt, nationaal en internationaal steeds meer aanzien als een staatsman van grote allure. Hem wordt toegeschreven dat hij door zijn constante druk op de Sovjet Unie de koude oorlog heeft beëindigd.
Waar of niet waar, in ieder geval heeft hij een stevige stempel op de Amerikaanse geschiedenis gedrukt. Daarvan getuigt ook de grote schare bezoekers die zichtbaar onder de indruk dagelijks door de vele zalen en gangen schuifelt. Spectaculair on display zijn het vliegtuig waarin hij zich heeft verplaatst: de voormalige Airforce 1 en de helicopter die hem van en naar het Witte Huis bracht: de Marine 1. Vanzelfsprekend brengt iedereen aan het eind van de rondgang een bezoek aan zijn graf.
Daarop is gegraveerd:
I know in my heart that man is good
That what is right will always eventually triumph
And there is purpose and worth to each and every life
Buiten het museumgedeelte is de Library ook het centrum van studie voor vele journalisten, politici, geschiedschijvers, studenten en bewonderaars. Zij kunnen onder strenge voorwaarden inzage krijgen in de miljoenen documenten, veiligheidsrapporten, geluidsbanden en filmbeelden over zijn leven. Al met al een ontzagwekkende nalatenschap.
Wie een beeld wil krijgen van de omvang van deze Library, kan al beginnen met een bezoekje op afstand via Google Earth, terwijl surfen naar de website van de Library ook een aanrader is.
Met een goed gevoel over dit bezoek vertrokken wij de de volgende dag vanuit Malibu naar San Francisco, onze favoriete stad. We kozen de beroemde Pacific Coast Hwy. 1, die ons in een adembenemende tocht via de Big Sur naar de City by the Bay voerde.
Daarover een volgende keer, me dunkt.....jullie komen steeds een beetje dichter bij de plek waar wij nu zijn: Brookings, Oregon. Dus, volg de Yopermobile op z'n verdere reis. More to come..... See ya!