maandag 28 januari 2008

SEDONA (AZ), RED ROCK COUNTRY

Time flies when you're having fun. And you bet we do! Zelfs nu het hier echt Nederlands weer is. Grijs en nat. Ik kan het op z'n tijd niet laten om mijn stukjes te doorspekken met hier en daar Engelse woorden, typisch Amerikaanse uitdrukkingen of zelfs real American 'slang'. Why? What do you know Jo............; gewoon omdat het soms het juiste sfeertje oproept, maar vooral omdat het zo lekker bekt. Ik ben nu eenmaal verknocht aan dit schitterende land. Dit keer staat Sedona centraal. Benieuwd waar het ligt? Google us up en zie waar wij zijn: in Noord Arizona, ongeveer in het midden, anderhalf uur rijden van de hoofdstad Phoenix.

Nukkige techniek
Ik streef ernaar om elk weekend een stukje op deze weblog te plaatsen, maar het is me nog niet gelukt. Voornamelijk door problemen met mijn laptop. Geen of een slechte verbinding zijn er de oorzaak van dat ik deze week nauwelijk heb kunnen mailen en dus overgeleverd ben aan een zich plotseling voordoende gelegenheid om contact te maken. Onrustig, niet leuk en onvoorzien. Dus, als ik het even laat afweten dan is er een knoop in de communicatielijn. Geen paniek, niet de alarmcentrale inschakelen of zelf een zoektocht gaan opzetten. Want, net als je het niet meer verwacht......., dan pop ik zo maar weer op. Luctor et Emergo, of zoiets.

Autoland
Vorige week heb ik jullie verlaten met de mededeling dat deze reislustige zestigers de omgeving van Sedona zouden gaan verkennen. Met de Verde Valley School als uitvalsbasis hebben wij tripjes gemaakt die voor elke automobilist in Nederland een verademing zouden zijn. Geen verkeersinfarcten, voorbeeldig gedrag in het verkeer en steeds uitzicht op een schitterend en snel wisselend landschap, terwijl je voortzoeft op brede en goed onderhouden freeways.
We hebben de ritjes (nou ja.....tjes...., al gauw leg je zo maar 100 miles - 160 km's - af) afwisselend gereden in een 'tough' American pickup truck en de Toyota 4Runner, beide al op eerder op deze weblog getoond. Wie van autorijden houdt, kan van beide voertuigen genieten. De truck, een ruig monster, met het typisch ratelende dieselgeluid waarin je als bestuurder meer moet werken. De ander, de SUV, een alleskunner, comfortabel maar een wolf in schaapskleren. Beide behoren in het Amerikaanse landschap waarin de auto geheel is verweven

Red, rocky and beautiful
Sedona hebben we inmiddels van alle kanten benaderd. Het is een in 1902 gestichte stad, gelegen op 1500 meter hoogte en omringd door rood rotsgebergte dat een heel bijzondere aanblik geeft. Het land van de Red Rock Canyon was eertijds eigendom van de Hopi indianen. In de stad is de hang naar innerlijkheid alomtegenwoordig. Sedona is een van de Amerikaanse new age-bolwerken. Vooral nadat enkele goeroes de stad hadden aangewezen als een powerpoint van onze planeet waar de energie zo uit de grond komt. Allerlei diepgravers predikten dat de naam Sedona omgekeerd gespeld, 'Anodes' ( z.g. medicijnwielen) betekent. Uit alle windrichtingen stroomden gebedsgenezers, kruidendokters en yoga-volgelingen toe. Het gedrag van de talloze mediterende 'zoekers-naar-zichzelf' schijnt voor de leek regelmatig tot kostelijke taferelen te leiden.
Cursussen, massages, spirituele dienstverlening, gemeenschappelijke zweetbaden, zoektochten met wichelroedes en allerhande cultushandelingen worden te kust en te keur aangeboden. Sedona is ook een centrum voor kunst en muziek in velerlei vormen. Allerlei winkeltjes bepalen het beeld vooral in het oude deel van de stad en wie er wat wil kopen moet veel cash of een koopbestendige creditcard bezitten.

Bovenal is Sedona een aanlokkelijke plaats om te wonen. De natuur is overweldigend mooi, het klimaat overwegend droog en zonnig zonder het schroeiende effect dat b.v. Phoenix heeft in de zomer. Want daar komt het kwik regelmatig dik boven de 40 graden C. Brrr.!
Tot slot, wat ook opvalt is dat de (veelal dure) huizen allemaal in rood/bruin, grijs en zandkleur zijn opgetrokken. Daardoor vermengen zij zich met het landschap en zijn de huizen niet ontsierend. Aan die bouwcode wordt strak de hand gehouden.

Water, kostelijk water
De plaatsen rond Sedona in een straal van zo'n 50 miles wijken merkbaar af van deze typisch stad. Ze zijn wijds en worden opgenomen in het echte woestijnlandschap: dor, droog en op het oog niet echt aantrekkelijk als woonplaats. Toch wordt er veel gebouwd en groeit de bevolking in ras tempo. Op onze vraag hoe men toch aan water komt om aan dit alles leven en vooruitzicht te bieden haalt men vaak de schouders op. Althans velen schijnen zich er niet om te bekommeren. Vreemd genoeg, want onze aandacht werd getrokken door nota bene een winkel die gekoeld en gezuiverd water verkoopt. De prijs: 25 dollarcent per 4 liter. Het loopt storm op deze winkel. Mensen komen met plastic flessen, bussen, containers en enorme vaten op trailers geladen. Een gesprekje met de eigenares van deze waterwinkel bevestigt ons vermoeden. Watertekort meldt zich aan de horizon van het bestaan. Het probleem zal zich sneller aandienen dan we vermoeden en de prijs zal snel hoger worden. Een teken aan de wand....?

Distant friends
Een van onze langere reisjes was naar Sun City, in het NW van Phoenix. Daar hadden wij een vrij emotionele ontmoeting met goede Amerikaanse vrienden die wij al 25 jaar kennen, maar al een jaar of tien niet meer hadden gezien. Beiden zijn inmiddels op hoge leeftijd gekomen en kwakkelen helaas met hun gezondheid. Vele jaren hebben zij door de U.S. en Mexico gereisd in een grote motorhome. Zo'n omgebouwde luxe reisbus, voorzien van alle gemakken. Als je zo'n huis op wielen voor het eerst binnenkomt ben je sprakeloos. Met weggestopt verlangen verhaalden zij over hun vele trektochten en konden zich geheel in onze situatie - zij het heel wat bescheidener - inleven. In hun schitterende huis, gelegen aan een golfcourse hebben ze ons reistips gegeven en hebben we herinneringen opgehaald.
Een dagje Phoenix uit en thuis: 10 uur. Reistijd: ruim 4 uur. Afgelegde afstand heen en terug: 300 miles (een kleine 500 km's). Visiting good friends the American way: get your engine running, go and see'em.

Leuke respons
Inmiddels hebben wij op de weblog of zo maar in het wild via onze gewone e-mailadressen van een aantal van jullie al bemoedigende reacties ontvangen. Bedankt daarvoor, wij vinden het ook erg leuk om onderweg van jullie te horen. Het stimuleert mij om deze stukjes te produceren.
Al doende zie ik het groeien en besef ik dat Ine en ik een behoorlijk lijfig reisverslag zullen hebben als we weer terug zijn in Holland. Leuk voor later om op terug te kijken.

Ongrijpbaar weer
Het westen en zuid-westen van Amerika worden geteisterd door erg slecht weer. We wachten nog een paar dagen op verbetering en dan vertrekken we met de trailer naar de omgeving van Tuscon in Zuid-Arizona. Deze week inladen en alles reisklaar maken. In de tussentijd maken we nog wat dagtripjes en landen we 's avonds nog even bij broer Wim, die ons zo gastvrij heeft onthaald. Dinsdag een eerste reis naar de beroemde Grand Canyon via Flagstaff, noordelijker gelegen op grotere hoogte. We zijn reuze benieuwd en hopen op goed weer.


To be continued, see you on my laptop!