donderdag 24 maart 2011

EUREKA!

Het is een dikke week geleden dat ik het laatste stukje schreef. Ik heb dus wel wat in te halen. Vanuit Eureka in California blik ik in deze aflevering terug op de afgelopen dagen.

Als je op de kaart van California kijkt, zie je dat Eureka een kustplaats is in het noorden van de 'Golden State', zoals California vaak liefkozend wordt genoemd. Het is een bedrijvig stadje in het aanzienlijk minder welvarende gedeelte van deze Staat. Men leeft hier voornamelijk van de bosbouw en houtverwerkings-industrie, want dit is de streek van de beroemde Redwoods. Wouden met reusachtige bomen in lengte en omvang, die je maar op weinig andere plekken van deze aardbol kunt vinden.

Met de kop van dit stukje bedoel ik niet alleen een stad aan te duiden, maar ook nog wat anders. Eureka......., is een uitroep. Het betekent: 'Ik heb het gevonden'. En als wij door deze streek rijden, betekent dit voor ons het herkennen van veel vertrouwde plekjes omdat wij 33 jaar geleden hier niet ver vandaan enige tijd hebben gewoond. Zelfs na onze terugkomst in Nederland in 1990 hebben wij nog regelmatig dit schitterende gebied bezocht. Ik heb hier in 2008 op een vorige tocht ook al over geschreven en zal dus niet in herhaling vervallen. Mocht je het nog eens willen nazoeken, ga dan naar in de inhoudsopgave van deze blog, links van de pagina bovenaan, en klik de volgende stukjes aan: 'The famous Pacific Coastal Hwy' van 9 maart 2008 en 'The echo of our footsteps' van 15 maart 2008. Eureka is de plaats van waaruit wij straks verder naar het noorden rijden. Daarover een volgende keer meer. Nu terug naar de voorgaande dagen.

Onze reis voert deze keer door 7 Staten. In de vorige stukjes heb ik al wat geschreven over onze aankomst in Salt Lake City, hoofdstad van de Staat Utah, na een treinreis vanuit Denver, Colorado. Vanuit Salt Lake City ging het verder met de Motorhome waarmee we tot vandaag - 2 weken later - inmiddels 2.500 km's hebben afgelegd. Via Arizona en Nevada zijn we dwars door California getrokken naar de kust om bij Paso Robles de Hwy 101 naar het noorden in te slaan op weg naar Moss Landing bij Monterey. Hier bezochten we mijn broer Wim die daar op z'n zeiljacht woont. Intussen hebben we aan allerlei dingen gemerkt dat we in California zijn. Als vanouds is alles hier een stuk duurder. De benzineprijs, toch al aanmerkelijk hoger geworden tijdens onze reis, schoot nog eens dubbeltjes verder de hoogte in.

Per Gallon (bijna 4 liter) betaal je hier gemiddeld 4 US Dollar en omdat onze Motorhome met z'n krachtige benzinemotor nogal dorstig is, staan we regelmatig te tanken. Bij een gemiddeld verbruik van 1:4 (km's) - vooral het klimmen naar hoge bergpassen vergt nogal wat - betekent dat een forse aanslag op ons reisbudget. Een geluk bij een ongeluk is dat de sterke Euro ons aardig compenseert voor deze tegenslag. Zo zie je maar: soms zit het mee, soms zit het tegen.

Een andere tegenvaller is het zeer slechte weer. California is ons ook wat dat betreft niet goed gezind. Sinds onze binnenkomst in California hebben we vrijwel onophoudelijk koud en nat weer. Dat dwingt ons meest van de tijd de koesterende warmte en dekking voor de geselende buien binnen in de Motorhome te zoeken. Nu komt de ruimte die we daarin hebben goed van pas.
Inmiddels bereiken ons juichende geluiden uit Nederland over de eerste vriendelijke aankondigingen van de lente. Het is jullie in ons kikkerlandje gegund na de lange koude winter. Intussen hoeft niemand zich om ons zorgen te maken, want wij vermaken ons onder alle omstandigheden opperbest. Zo weet Ine, praktisch als altijd, ook deze momenten te kiezen om bv. een wasje te doen.

Met Wim en zijn vriendin Bernadette bezochten wij in Monterey het wereldberoemde Aquarium. De wereld onder water is van een indrukwekkende schoonheid en getuigt ook duidelijk van 'the survival of the fittest'.

In een vergelijking met onze mensenwereld op dezelfde planeet en onze houding en gedrag jegens elkander, bekruipt je toch weer dat gevoel van zorg. Immers, in het dierenrijk boven en onder water wordt het handelen door instinct bepaald, waar wij mensen halsstarrig afwijken van recht en rede en daarmee onze gezamenlijke leefwereld in gevaar brengen. Permanente educatie over de gevolgen hiervan is van het allergrootste belang en ook daarin neemt het Aquarium in Monterey haar verantwoordelijkheid.
Will we ever learn? De tijd zal het leren!

Bij de jachthaven van Monterey stonden wij zonder aansluiting op water en elektra. Met de generator voor stroomopwekking, water en gas ruimschoots aan boord en opslagtanks voor vuil water, hoefden we niet aan comfort in te boeten. Daarbij kostte ons de standplaats deze keer niets. De kosten voor kamperen op zg. Campgrounds moet je trouwens niet onderschatten. Voor een overnachting met volledige aansluitingen betaal je al gauw tussen de 30-50 US Dollar. Vooral de laatste paar jaar zijn die kosten flink gestegen. Als je de weg een beetje weet, kun je die aanmerkelijk drukken en dus....., weten wij die weg.

Vanuit Monterey vervolgden we onze weg op Hwy 1 langs de kust via Santa Cruz naar San Francisco. Hier zochten we weer even een plaatsje om te genieten van het uitzicht op deze schitterend gelegen stad vanaf de beroemde Golden Gate brug . Daarna door naar Santa Rosa, om vrienden te bezoeken en verder ging de tocht op Hwy 101 om woensdag 23 maart aan te komen in Eureka.

Ik ben mij ervan bewust dat ik in dit stukje met zevenmijlslaarzen verder trek. Het heeft allemaal te maken met het bekende terrein waarop wij thans zijn en waarover wij in 2008 al eerder uitvoerig over hebben geschreven.

Wat dat betreft is het schrijven van een reisblog over een nieuw gebied aantrekkelijker dan verslag doen over een reis die wij al eerder hebben gemaakt. Niettemin genieten wij net zoveel als de vorige keren en is de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt de alles bepalende factor om te blijven trekken. Waar heb ik dat toch al eens eerder geschreven?

Van hieruit gaat het vanaf vrijdag 25/3 verder richting Oregon om uiteindelijk over een week ons doel in de Staat Washington te bereiken. Daarover later meer. For now, theYopermobile moves on. See ya!